Vrouwelijk Ondernemerschap: Meer Dan Cijfers

Schilderij van een lachende oudere vrouw met grijze haren in een blauwe blouse tegen een vrolijke, lichtblauwe achtergrond

Reading progress

Gisteren had ik het voorrecht deel uit te maken van een bijzondere gelegenheid: rondetafelgesprekken over duurzaamheid en vrouwelijk ondernemerschap. Terwijl ik tussen de andere deelnemers zat, vroeg ik me af waarom ik, uit alle mogelijke kandidaten, was uitgekozen. Welke unieke inzichten kon ik toevoegen na al mijn jaren in het veld?

Het werd al snel duidelijk: het draait allemaal om de balans tussen vrouwelijke bescheidenheid en zelfvertrouwen. Vrouwen hebben vaak de neiging om hun eigen prestaties te onderschatten, ze te zien als “normaal” of “niet speciaal”. Maar de waarheid is dat we enorme kracht en potentieel hebben, vaak zonder dat we het zelf beseffen.

De huidige wereld heeft dringend behoefte aan vrouwelijk ondernemerstalent. Met wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering kan het vrouwelijk perspectief een cruciale rol spelen. Vrouwen in het ondernemerschap worden vaak gedreven door een sterk gevoel van doel en betekenis, strevend naar een echte impact, niet alleen naar winst.

Wat echt opvalt aan vrouwelijke ondernemers is hun vermogen om voorbij het conventionele succes te kijken. Voor velen van ons is succes niet alleen het opbouwen van een miljardenbedrijf. Het kan ook betekenen dat je een klein, impactvol bedrijf opzet dat de wereld ten goede verandert.

Daarnaast moeten we erkennen dat vrouwelijke ondernemers vaak een realistische en eerlijke benadering van businessplannen hanteren. Maar deze authenticiteit kan soms een uitdaging zijn in een door mannen gedomineerde investeringswereld. Het is essentieel dat investeerders leren kijken naar de ware waarde die vrouwelijke ondernemers brengen, verder dan alleen de cijfers.

Ik ben dankbaar voor de kans die KBC mij heeft gegeven om in zo’n stimulerende omgeving te zijn, waar echte gesprekken en erkenning centraal stonden. Mijn hoop is dat de inzichten die ik en anderen hebben gedeeld, een blijvende impact zullen hebben en de weg zullen effenen voor toekomstige generaties vrouwelijke ondernemers.