Het verschil tussen therapie, coaching en mentoring

Illustratie van een persoon die aan de ingang staat van een zandloper-vormige vallei omgeven door glooiende groene heuvels onder een bewolkte hemel.

Reading progress

Therapie en coaching. De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Om teleurstelling te vermijden en de neuzen van in het prille begin in dezelfde te richting te krijgen, duiden we het verschil even.

Behaal doelen via coaching en mentoring

Tijdens een coachingtraject begeleidt Imagik je naar jouw specifieke doelen. Van een betere work-lifebalans of een nieuwe job tot een fijner gevoelsleven. In de meeste gevallen gaat het om een intensieve, maar eerder korte periode. Zodra je je doelen behaald hebt, dooft het coachingtraject uit.

Nood aan een langer traject waarin we intenser en dieper gaan? Over diverse thema’s heen? Dan is een mentoringtraject ideaal voor jou. We trekken alles een stuk breder en stellen je professionele en persoonlijke leven beter op elkaar af. Imagik streeft ernaar om tijdens een mentoringtraject dieper naar je authenticiteit te graven. Onder andere door levenswijsheden te delen. Mentoring is met andere woorden een leer- en groeiproces op lange termijn. De rode draad? Expertise, kennis en ervaringen delen.

En therapie dan?

Bij therapie ligt de focus in de meeste gevallen op de geestelijke gezondheid. Met andere woorden, een therapeut graaft voornamelijk in het verleden en gaat op zoek naar oorzaken voor je gedrag of je gevoelens van vandaag. Hij of zij helpt je bijvoorbeeld om een eventueel trauma of verlies te verwerken.

De Imagik -coaches hebben geen psychologische achtergrond. Wij kijken liever naar het heden en de toekomst. Samen kanaliseren we jouw energie, we definiëren doelen en gaan op zoek naar verdoken talenten. Zo halen we het maximum uit jezelf. Zo tillen we jouw persoonlijk en professioneel geluk een niveau hoger.

Jouw klankbord

Net zoals een therapeut doet een Imagik -coach ook aan bewustzijnsverruiming. Maar op een meer actiegerichte manier. Beschouw ons gerust als jouw klankbord. We stellen vragen, brengen ideeën aan, geven suggesties, treden op als supporter … Samengevat: onze relatie als coach is minder formeel en een stuk actiever.

Klaar voor een mindset switch?

Kijkt een coach dan niet naar het verleden? Tuurlijk wel. Maar we analyseren het niet tot in het kleinste detail. Samen gaan we op zoek naar inzichten, kijken we wat we daaruit kunnen leren en omarmen het vervolgens. Kortom, we gaan voor een mindsetswitch. Je krijgt handige tools, ontvangt interessante informatie en praktische oefeningen om te leren omdenken. Van probleem naar oplossing. Van negatief naar positief. Van valkuil naar uitdaging.

Klaar voor een mindset switch?

De verantwoordelijkheid voor het coachingproces ligt in jouw handen. Jij neemt het stuur vast. Hulp nodig om je route uit te stippelen? We zijn er! Als copiloot en klankbord. Een Imagik -coach is iemand op wie je terugvalt bij twijfel, iemand die je 100 % vertrouwt, iemand die je advies geeft als er een obstakel opduikt. Iemand die er staat en je en cours de route helpt om doordachte keuzes te maken. Maar het zijn jouw handen die op het stuur liggen. En jouw voet die het gaspedaal indrukt.

Uiteraard hebben we zelf niet alle wijsheid in pacht. Daarom laten we onszelf ook voortdurend coachen. Merken we dat je nog een andere expert nodig hebt? We verwijzen je met plezier – en volledig vrijblijvend – door in ons netwerk.

Als trouwe supporter

Merk je dat het een bumpy ride is in plaats van glad circuitparcours? Imagik is jouw grootste supporter. We zoeken waar jouw weerstanden zitten en dagen je – met een liefdevolle schop onder je gat – uit om door te gaan. Rechtstreeks op je verdoken potentieel af. Het ultieme doel? Gewoon jezelf zijn. Niet meer maar zeker ook niet minder. Zo haal je het maximum uit jezelf. Zo word jij iemand die sterk in zijn of haar schoenen staat en minder afhankelijk is van externe factoren zoals de mening van anderen. De ware rust én kracht zit nu eenmaal in jezelf.

Persoonlijke groei

Ga je met ons in zee? Dan moet je weten dat we je zullen blijven uitdagen. En dat we soms ook de advocaat van de duivel zullen spelen. Als mentor, coach en supervisor. Kwestie dat je blijft groeien op persoonlijk vlak. We inspireren en motiveren zodat jij later ook een inspiratiebron bent voor de mensen in jouw netwerk.

Wil je meer weten over onze coachingtrajecten? Neem vrijblijvend contact met ons op.