Ambitieuze vrouwen en hun schuldgevoel als moeder

Reading progress

Als coach ontmoet ik regelmatig ambitieuze vrouwen die worstelen met een schuldgevoel over hun rol als moeder. Een gevoel dat ik zelf ook ken.
Ik herinner me een periode dat ik vijf weken alleen in Spanje doorbracht, weg van mijn jonge kinderen, omdat ik die tijd nodig had voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Hoewel het schuldgevoel groot was, hielp deze zelfzorg mij om meer inzicht in mijn behoeften te krijgen, om zo dichter bij mezelf te leven en een authentieke coach te zijn. Ik compenseerde mijn afwezigheid met ingesproken verhaaltjes, video’s, kleine opdrachtjes en knutselwerkjes én kleine verrassingen voor mijn kinderen.

Van waar komt dit schuldgevoel?

Als ik bij mijn klanten doorvraag waar dit schuldgevoel vandaan komt, blijkt dit vaak voort te komen uit het vergelijken met andere moeders in hun omgeving, familieleden, vriendinnen en de geïdealiseerde beelden op sociale media. Sommigen ontvangen ook opmerkingen van hun omgeving waarin hun harde werk in vraag gesteld wordt.

Maar is het wel gerechtvaardigd om deze vergelijkingen te maken? Wanneer je jezelf vergelijkt met mensen die een verschillend niveau van intelligentie of ambitie hebben, kan dit voor onnodige zelfkritiek zorgen..

Dit fenomeen is te vergelijken met het plots overal zien van een bepaald type auto, nadat je zelf besloten hebt er een aan te kopen. Je bewustzijn wordt plotseling getuned op die specifieke keuze. Zo werkt het ook met moederschap en schuldgevoelens. Als jij je schuldig voelt als moeder, kan je bewustzijn automatisch moeders uitlichten die doen wat jij denkt dat je zou moeten doen.
Maar wat als je jezelf zou vergelijken met moeders die eveneens een carrière nastreven? Misschien herken je jezelf daarin en biedt hun keuze en hun verhalen geruststelling.

Toch is de cruciale vraag of het nodig is jezelf te vergelijken met anderen. Waarom voelen we die behoefte? Welke bevestiging hopen we te vinden?
Het is essentieel om te erkennen dat ieder van ons uniek is, met onze eigen specifieke behoeften, waarden, drijfveren en ambities. Het kan zijn dat je niet dezelfde voldoening haalt uit het fysiek zorgen voor je kinderen, maar dat je er mentaal voor hen wilt zijn. Of misschien zijn jouw kinderen juist heel zelfstandig en hebben ze niet de behoefte aan een voortdurend aanwezige ouder, maar verkennen ze liever op eigen tempo de wereld om hen heen.

Wat is goed moederschap?

Moederschap is een complex en gelaagd concept, gevormd door culturele, persoonlijke en sociale factoren. Voor sommige vrouwen is moederschap synoniem met onvoorwaardelijke liefde, terwijl anderen zichzelf zien als een steunpilaar voor hun kinderen in uitdagende tijden, of een combinatie van nog andere aspecten.

Er is geen pasklaar antwoord en dat is helemaal ok.Als jij als vrouw ambitieus bent, is het dan niet waardevol om voor je kinderen een inspirerend voorbeeld te zijn? Om te tonen dat het oké is om je dromen en ambities na te jagen en soms ook je eigen behoeften voorop te stellen?

Veel van mijn cliënten erkennen uiteindelijk dat ze voldoen aan hun persoonlijke definitie van een goede moeder. Het is volkomen aanvaardbaar om je eigen behoeften te waarderen en na te streven. Waarom zou je kiezen tussen ‘dit’ of ‘dat’ als je misschien beide kan hebben?

Balans is de sleutel. Het gaat niet enkel om het vervullen van je eigen behoeften; je dient ook rekening te houden met de behoeften van je kinderen. Dit vraagt om een constante en zorgvuldige afweging.

Hoe bepaal je wanneer het het moment is om voor jezelf te kiezen, of wanneer het tijd is om er voor je kinderen te zijn? Creativiteit speelt hierbij een belangrijke rol.
Een praktisch voorbeeld is het meenemen van je kind tijdens een sportsessie met je personal trainer. Waarom zou je niet beide werelden kunnen verenigen? Het biedt een kans om jezelf te verzorgen terwijl je kind ziet hoe belangrijk lichamelijke gezondheid en persoonlijke groei zijn.

Je staat er niet alleen voor

Afgelopen zaterdag had ik een ontmoeting met een collega-coach, die overweegt om zich bij Imagik aan te sluiten. Tijdens onze koffie deelde ze dat ze op dat moment niet bij de voetbaltraining van haar zoon kon zijn. We genoten echter intens van ons gesprek en de nieuwe connectie die we maakten. Na onze afspraak keerden we beiden terug naar onze kinderen, verfrist en vol energie om er weer voor hen te zijn.

Ja, onze kinderen hadden ons even moeten missen, maar is dat zo erg?
Zolang je voldoende aanwezig bent en een liefdevol, ondersteunend netwerk hebt dat in jouw afwezigheid zorg en aandacht aan je kinderen kan bieden, is er geen reden tot zelfkritiek.
Liefde en aandacht komen immers in vele vormen, en niet uitsluitend van één persoon.

Ons voornaamste doel in dit leven is dicht bij onszelf blijven. Proberen iemand anders te zijn, is een pad dat afleidt van onze ware essentie.  Eigenliefde is essentieel en cruciaal.Pas wanneer je zelf vervuld bent van liefde, kan je die liefde ook uitstralen naar anderen.

Herken je jezelf in deze strijd met schuldgevoelens?

Ben je op zoek naar praktische manieren om hiermee om te gaan, naar een betere balans tussen jouw behoeften en die van anderen, of naar effectieve strategieën voor zelfzorg?

In januari 2024 gaan we aan de slag met een groep ambitieuze vrouwen die allemaal geconfronteerd worden met deze uitdagingen. We werken samen om deze innerlijke conflicten aan te pakken en strategieën te ontwikkelen om deze gevoelens van schuld te overwinnen.

Geïnteresseerd?

Schrijf je in voor ons traject “balans vinden tussen ambitie en moederschap” en word deel van een ondersteunende gemeenschap, die streeft naar persoonlijke groei en balans.